Water, het goedkoopste medicijn, volgens dr. Batmanghelidj

Waarom is water zo belangrijk voor ons lichaam?

Het menselijk lichaam bestaat gemiddeld gezien voor 75 percent uit water en voor 25 percent uit vaste materie.

De illustratie toont duidelijk de grote aanwezigheid van water in de verschillende lichaamsdelen. Zo bestaat ons bloed voor maar liefst 94% uit water. Hersenweefsel is meer dan 80 percent water en is bijgevolg uiterst gevoelig aan uitdroging en watertekort.

Elke functie binnenin het lichaam is afhankelijk van water.

De huidige geneeskunde gaat ervan uit dat het de vaste materie is in het lichaam die alle lichaamsfuncties reguleert. Op medische opleidingen wordt geleerd dat water louter een oplos-, verpakkings- en transportmiddel is dat op zich geen functie heeft. Het uitgebreid klinisch en wetenschappelijk onderzoek van Dr. Batmanghelidj heeft echter aangetoond dat water een voedingsstof is en bovendien alle lichaamsfuncties regelt, inclusief die van vaste materie. Zonder water, is deze vaste materie zelfs nutteloos. Het is immers water dat de vaste materie in het lichaam energie geeft en activeert.

Wanneer je onvoldoende water drinkt, zullen sommige lichaamsfuncties hieronder beginnen te lijden.

Water moet beschikbaar zijn om vitale elementen, zoals zuurstof, hormonen en chemische boodschappers naar alle delen van het lichaam te brengen. Bij gebrek aan voldoende water, zullen sommige lichaamsdelen die vitale elementen niet ontvangen. Wanneer dat zich voordoet, treedt het droogte managementsysteem van het lichaam in werking. Dit houdt in dat het lichaam de hoeveelheid beschikbaar water herschikt en regelt.

Een droge mond is geen betrouwbare indicator voor watertekort.

Water is te belangrijk voor ons lichaam opdat een tekort ervan enkel zou ervaren worden door een droge mond.

Wachten op een droge mond is dus verkeerd. Het menselijk lichaam heeft volgens dr. Batmanghelidj vele andere gesofisticeerde signalen om het tekort aan water aan te geven. Tegen de tijd dat een droge mond de indicator wordt voor een watertekort, zijn reeds vele delicate functies van het lichaam stilgelegd. Bovendien werd in onderzoek aangetoond dat we ons dorstgevoel verliezen naarmate we ouder worden.

Het lichaam signaleert een watertekort door het produceren van pijn.

Om het mechanisme van het opwekken van pijn te begrijpen, moeten we eerst kennis hebben over de zuur-base balans in het lichaam.

Voor een optimale gezondheid dient het lichaam een licht basische toestand te handhaven met een pH van 7,4 als gewenst niveau. Een zure omgeving veroorzaakt irritatie van bepaalde zenuwuiteinden in het lichaam. De hersenen worden hierover gewaarschuwd en dit openbaart zich door het bewust worden van pijn.

Het is met andere woorden de zuurtegraad binnenin het lichaam die pijn veroorzaakt. Bij voldoende wateropname wast water zuur uit de cel en houdt het binnenste van de cel in een basische toestand. Hoe meer urine geproduceerd wordt, des te makkelijker kan het lichaam zich basisch en dus gezond houden.

Pijn in het lichaam is een roep van het lichaam naar water.

Volgens dr. Batmanghelidj is histamine verantwoordelijk voor de wateropname en het droogte managementsysteem in het lichaam. Het wordt in toenemende mate actief naarmate het lichaam meer en meer uitgedroogd is. Wanneer histamine en andere ondergeschikte droogtemanagers de voor pijn gevoelige zenuwen passeren, veroorzaken ze pijn. Uitdroging veroorzaakt daarom pijn als eerste alarmsignaal. Chronische pijn in het lichaam die niet gemakkelijk kan verklaard worden, zou in de eerste plaats moeten geïnterpreteerd worden als een signaal van chronisch watertekort in het gebied waar de pijn zich voordoet. Daarom zou een watertekort in het lichaam absoluut moeten voorkomen worden.

Weten of je lichaam verzuurd is?

Download hier de zelftest

Waarom Kangen water?

Een langdurige toestand van uitdroging zal op termijn ziekte veroorzaken.

Wanneer een toestand van uitdroging blijft duren is er sprake van chronische, onbewuste uitdroging of dehydratatie.

Als deze niet op een natuurlijke manier wordt rechtgezet door voldoende water te drinken, zal het bepaalde symptomen produceren en op termijn ontwikkelen tot een toestand van ziekte. De auteur schrijft in zijn boek over de beschamende onwetendheid wat betreft de gezondheidsrisico’s die ons lichaam loopt, wanneer we niet genoeg water drinken.

Uitdroging zal uiteindelijk leiden tot het verlies van sommige lichaamsfuncties.

In zijn boek legt dr. Batmanghelidj uitvoerig de centrale rol uit die water speelt bij verschillende aandoeningen en kwalen: hartaandoeningen, depressie, gebrek aan energie, astma, artritis, hoge bloeddruk, volwassen diabetes enz.

“Je bent niet ziek, je hebt dorst. Behandel ziekte niet met medicijnen.”

Dr. Batmanghelidj

Hoe kunnen we best onze dorst lessen en dus uitdroging voorkomen?

In zijn boek schrijft dr. Batmanghelidj over de elementaire en zelfs catastrofale misvatting dat frisdranken, thee, koffie, alcohol of andere dranken een goede vervanger zijn voor de dagelijkse behoefte aan puur natuurlijk water.

Deze dranken bevatten water, maar tevens bestanddelen, zoals cafeïne, die dehydraterend werken. Je zal ook meer moeten plassen van deze dranken dan wat je daadwerkelijk gedronken hebt. Bovendien werken frisdranken door hun hoog suikergehalte vaak verslavend en zal men automatisch nog minder water gaan drinken.

Puur en zuiver water is de beste manier om je dorst te lessen.

Dr. Batmanghelidj is in zijn boek voorstander van het drinken van zuiver water. Hiervoor raadt hij aan om een degelijke koolstoffilter te plaatsen.

Bovendien meent hij dat je je daarbij geen zorgen over de hardheid van het water hoeft te maken. Al het kalk dat in het water zit opgelost, kan zelfs nuttig zijn omdat het voorziet in de behoefte aan kalk van je lichaam.

Hoe ziet het waterprogramma van dr. Batmanghelidj eruit?

 • Dagelijks 30 ml water per kilogram lichaamsgewicht:
  • ’s morgens op de nuchtere maag
  • een half uur voor de maaltijden
  • bij dorst – zelfs wanneer dit tijdens de maaltijd is
  • 2,5 uur na een maaltijd
  • voor het sporten
 • Dagelijks +/- een halve theelepel ongeraffineerd zeezout (steeds in combinatie met voldoende wateropname!)
 • Vitaminen- en mineraalsupplementen
 • Geen cafeïne en alcohol
 • Uitgebalanceerde voeding met veel groenten en fruit en essentiële vetzuren
 • Vermijden van kunstmatige zoetstoffen
 • Regelmatige lichaamsbeweging bij voorkeur in de natuur
 • Meditatie

Meer info op www.watercure.com

Door Claudia|juli 31st, 2018|Artsen over water,

Terug naar pagina Diverse berichten